بازدید امروز : 226
بازدید دیروز : 392
فتنه اخیر از ضعف جهان بینی توحیدی و وحدت گرا شکل گرفت
معارف: مدرس حوزه علمیه قم نبود جهان بینی توحیدی و وحدت گرا و اعتقاد به جهان بینی کثرت گرا را عامل اصلی ایجاد فتنه های اخیر دانست.
حجت الاسلام مصطفی علم خواه، مدرس حوزه علمیه قم در نشست تخصصی توحید، روح دین گفت: موضوع توحید و گرایش به وحدت و تقابل آن با شرک و گرایش به کثرت موضوعی است که گستره آن کل تاریخ بشر را در برمی گیرد به عبارت دیگر تاریخ تشکیل شده از تقابل بین حق یعنی همان نگرش توحیدی و باطل یعنی نگرش شرک آلود و تکثر گرا.
وی افزود: فلسفه تاریخ اسلامی هم بر همین مبناست به طور کلی اگر نزاع های تاریخی را از ابتدای خلقت تا نزاع های فعلی جهان بررسی کنیم، متوجه می شویم که گرچه بسیاری از جنگ ها و نزاع های تاریخی ظاهراً ریشه در مباحث سیاسی، اقتصادی و غیره دارد اما این ظاهر قضیه است و با بررسی های عمیق تر متوجه می شویم که نزاع اصلی میان مشرکین و موحدین و یا به تعبیر دینی جنود الله و جنود شیطان است.
حجت الاسلام علم خواه ادامه داد: به عنوان مثال اگر همین فتنه اخیر را بررسی کنیم به وضوح مشاهده می شود که نبود جهان بینی توحیدی و وحدت گرا و اعتقاد به جهان بینی کثرت گرا عامل اصلی ایجاد این فتنه بوده است.
وی به بررسی مسئله وحدت گرایی پرداخت و گفت: در بحث امروز کاری به اصطلاح فلسفی و عرفانی وحدت نداریم و منظورمان از وحدت گرایی همان توحید و گرایش به سمت خدای یگانه است چه در عرصه عملی چه در عرصه نظری.
حجت الاسلام علم خواه تاکید کرد: در لسان دین هیچ واژه ای قابل رقابت با توحید نیست قرآن هم که کتاب نازل شده از طرف خداست، بیشتر از همه موضوعات به موضوع توحید پرداخته است.
وی ادامه داد: اگر به آیات قرآن مراجعه کنید متوجه می شوید که محور مباحث در قرآن، توحید است به طوری که یا به طور مستقیم به موضوع وحدانیت خدا در عرصه خالقیت و ربوبیت و الوهیت پرداخته شده است و یا به طور غیرمستقیم. چون تمام مباحث مربوط به قیامت، زندگی پیامبران، وصف مومنین و مشرکان و منافقان و حتی مباحث مربوط به علوم طبیعی و ... ریشه در توحید دارد.
این مدرس حوزه علمیه قم به جهان بینی مکاتب غربی اشاره کرد و افزود: آنچه بشر غربی را دچار مشکل کرده همین است که دچار تشتت شده است تمام ایسم های موجود در غرب نوعی از شرک و تکثر را در خود دارند و سکولارها کفار جدید هستند.
وی افزود: مکاتب غربی دین و توحید را در تقابل با آزادی انسان می دانند در حالی که موحدین آزادی را در سایه توحید و آموزه های دین می دانند حتی دموکراسی که به معنی حکومت مردم بر مردم است در تناقضی با نگاه توحیدی قرار دارد زیرا ما معتقدیم که تنها خدا می تواند بر بشر حکم براند نه غیر او.
حجت الاسلام علم خواه تصریح کرد: توحید باید در صدر تحقیقات علمی علمای دین قرار گیرد و عالم دینی کسی است که به بحث توحید اشراف داشته باشد و الا نمی توان وی را عالم دین نامید زیرا سیره پیامبران و ائمه (ع) نشان می دهد که توحید محوری ترین بحث دین است.
وی به ضرورت نظام سازی در عرصه دین با محوریت توحید اشاره کرد و گفت: وقتی می گوییم توحید روح دین است یعنی بدون توحید دین روح ندارد. دین زمانی زنده است که توحید به عنوان مرکز و محور دین مطرح شود ما باید بتوانیم اقتصاد، سیاست، تربیت، علوم، اخلاق و همه مباحث دیگر جامعه مان را براساس نگاه توحیدی بازنویسی کنیم.
این مدرس حوزه علمیه قم اظهار کرد: نظام اسلامی باید براساس نگرش توحیدی ایجاد شود. واژه توحید بار معنایی عظیمی دارد که می توان با آن نظام سازی کرد به عنوان مثال همین کلمه لااله الا الله در وجه نفی و اثبات پایه نظام اخلاقی اسلامی است.
حجت الاسلام علم خواه در تشریح ارکان نظام توحیدی گفت: در نظام توحیدی باید تمام مبانی دوباره و با توجه به هدف این نظام تعریف شود. واژه ها در هر نظامی معنای خود را می دهند تعریف های ما از واژه های دینی مثل کمال، سعادت، رشد، حضور قلب و ... یا خیلی پرت است و یا در تضاد با یکدیگر قرار دارد به همین دلیل لازم است مفاهیم دوباره در این نظام تعریف شوند.
وی به بررسی ارتباط دو موضوع توحید و ولایت پرداخت و گفت: پیامبر خدا (ص) فرمود: دو چیز گرانبها در میان شما باقی می گذارم، کتاب خدا و اهل بیتم. اگر بخواهیم موضوعات دینی را جمع بندی کنیم و محور را مطرح کنیم به دو موضوع کلی برمی خوریم اول توحید که قانون اساسی است و دیگری ولایت که اجرای این قانون است همین بیان در حدیث شریف سلسله الذهب امام رضا (ع) نیز وجود دارد.
مدرس حوزه علمیه قم تاکید کرد: تمام اصول دین در همین دو محور خلاصه می شود عدل و معاد در واقع ریشه در توحید دارند و نبوت و امامت هم مربوط به بحث ولایت است.
شایان ذکر است نشست تخصصی توحید، روح دین با حضور حجت الاسلام غروی و حجت الاسلام علم خواه سوم آبان درخبرگزاری ایکنا برگزار شد.
file://localhost/C:/Documents%20and%20Settings/elmkhah/Desktop/ایکنا/shabestan_ir.mht
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
لینک دوستان
لوگوی دوستان
پیوندهای مفید
فهرست موضوعی یادداشت ها
موضوعات ساختاری وبلاگ
مشترک شوید